Mentaal fitter – Wat maakt mij mentaal fit?

Vitality Experience

Mijn collega Lize zocht het ‘mentaal fitter worden’ in de vorige Nieuwsbrief 5 bij een Slaap Challenge. Ik was half juni aanwezig bij de Vitality Experience, een middag georganiseerd door onder andere de Hersenstichting in het Olympisch stadion. De slogan van die dag was: vitaliteit en gezelligheid gaat samen. 

De opening van deze middag was, hoe kan het ook anders, in handen van Eric Scherder. Hij heeft een aanstekelijke en enthousiaste manier om ons iets bij te brengen over de hersenen. Maar kan ook vooral meegeven wat we er zelf aan kunnen doen, om die hersenen gezond te houden, ik neem je hier in mee. Of zoals Eric dat zelf altijd roept: ”gaat u met mij mee”? 
 
Feiten op een rij 
Maar liefst 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening zoals dementie, parkinson, een depressie, beroerte, migraine of hersenletsel na een ongeluk. 

Van iedere hap eten die we doorslikken gaat 20 % van de binnengekregen energie naar onze hersenen. Gezonde voeding heeft veel effect op onze hersenen en op gezond eten hebben we zelf invloed. 

Tijdens de slaap ontspannen je spieren en de hersenen blokkeren prikkels uit je omgeving zodat de buitenwereld weinig invloed op je heeft. Hoe je daar zelf invloed op hebt stond in de vorige nieuwsbrief 5 en in deze nieuwsbrief uitvoerig beschreven. 
 
Op latere leeftijd kunnen onze hersenen nog nieuwe verbindingen maken. Dat betekent dat je nieuwe vaardigheden nog kunt aanleren. Zo hebben we zelf nog invloed op het in conditie houden van de hersenen. Bijvoorbeeld door moeite te doen en iets nieuws aan te leren. 
 
Bewegen is goed voor de hersenen. En daar wil ik het over hebben want dat is wat ik graag doe om fitter en dus ook mentaal fitter te blijven. 
 
Bewegen is gezond, het houdt je lichaam fit en vermindert de kans op vele ziekten zoals hart en vaatziekten. Maar inmiddels weten we dat beweging ook goede invloed heeft op de gezondheid van de hersenen. 

Heel kort 
Beweging zorgt dat groeifactoren vrijkomen in de hersenen en die zijn weer belangrijk voor onze ontwikkeling, onze groei en het functioneren van de hersenen. Er worden nieuwe zenuwcellen, nieuwe verbindingen en nieuwe bloedvaatjes gemaakt. 
En  
beweging zorgt ervoor dat er een betere communicatie tussen zenuwcellen ontstaat. 
Waardoor 
beweging ervoor zorgt dat het risico op een hersenaandoening vermindert. 
Kortom,
bewegen is goed voor het denkvermogen, je gaat er beter door slapen en je mentale gezondheid wordt positief beïnvloed. 

En dat doe ik dus 
Ik sport bijna mijn hele leven al. Ik kan niet zonder een paar keer per week me lekker inspannen, zweten, mijn lichaam uitdagen, net even iets meer doen. Want na die inspanning is daar een complete ontspanning als beloning. De term ‘moe maar voldaan’ komt hier vast vandaan. 

Het liefst sport ik in de buitenlucht. Zo schaats ik al meer dan 25 jaar in de wintermaanden op de Jaap Edenbaan. Niets is fijner dan het weekend op de baan te beginnen en op knetterhard ijs een uur lang PR’s (persoonlijke records) te rijden. 
En omdat we wel kunnen wachten tot we een ons wegen, voordat het hier weer vriest en alle sloten en meren met ijs bedekt zijn, zoek ik dat dikke natuurijs op in Oostenrijk. De Weissensee is een begrip onder fanatieke schaatsers. Bijna altijd ligt daar ijs, zeker op het kleine meer. Maar als je mazzel hebt, en dat heb ik al een paar jaar, vindt je hier de winteroase voor de schaatsers: het grote meer dat “dicht ligt”. . knoerthard ijs, een grote pikzwarte ijsvloer, gierende wind, scheuren en sneeuw. Dit tilt het schaatsen echt naar een hoger niveau.  
 
In de zomermaanden skeeler ik graag in het Twiske, en fiets en wandel ik wekelijks kilometers door groen Amsterdam. En daarnaast ga ik 2 á 3 keer per week naar een gezellige buurtsportschool, om ook daar lekker een uur “het hoofd” leeg te maken. Op muziek een uurtje zweten en alle andere spieren aan het werk te zetten. Kortom, ik beweeg op diverse manieren, om zowel mijn lichaam als mijn geest in goede conditie te houden. En ik kan het iedereen aanraden. 

Of zoals Eric Scherder zou zeggen: 
”Komt u met mij mee?!” 

Voor meer informatie over hoe je je hersenen fit kunt houden, kun je kijken op: 
www.hersenstichting.nl
 
Wilt je ook sporten? Kijk dan eens wat er in jouw Huis van de Wijk aan activiteiten door andere buurtbewoners wordt georganiseerd. Heb je een groepje buren die samen willen sporten, maar je weet niet waar dat kan of hoe je dat kunt organiseren? Loop dan ook eens binnen bij een Huis van de Wijk. Buurtwerkers daar kunnen je hierbij helpen of wegwijs maken. Kijk ook eens op de website van de Gemeente Amsterdam bij sport (https://www.amsterdam.nl/sport/) je vindt daar een aanbod aan sportmogelijkheden, faciliteiten en accommodaties per stadsdeel. 
 
Ik wens je veel zweet en voldoening toe! 
Sportieve groet van Yvonne coördinator Voor Elkaar in West 
Het stokje draag ik over aan Judith Pot – buurtwerker in de Tagerijn.
Haar verhaal lees je in de volgende nieuwsbrief.