Repair café Jeltje

Interview Johan Westera  

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, het interview met Johan vindt plaats op een terras in het Vondelpark. 

Johan is op 1 juni 2018 van start gegaan met Repair Café Jeltje. Hieronder vertelt hij zijn verhaal over ‘Waarom begin je een Repair Café’. 

De rolkoffer was kapot en ook het espresso-apparaat had het begeven. Mijn eerste ingeving was, beiden weggooien en nieuwe kopen, wel zo makkelijk. Echter kreeg ik een helder moment en besefte; zo ben ik niet opgevoed door mijn ouders. Vroeger was repareren immers heel gewoon, weggooien deed je pas als het echt niet meer te repareren was. Toen drong het tot mij door dat ik ook besmet was geraakt door de wegwerpcultuur. Dat moest anders! Via het internet vond ik een YouTube filmpje over wieltjes plaatsen onder een rolkoffer. Met deze kennis ben ik naar de winkel van Skate Dokter gegaan en kocht mooie lichtgevende wieltjes.  Deze heb ik eronder gemonteerd, bij het draaien geven de wieltjes licht. De rolkoffer functioneert weer prima en is ook nog gepimpt. 

Ook voor het espressoapparaat raadpleeg ik een YouTube filmpje. En kom er al snel achter welk onderdeel vervangen moet worden. Het onderdeel heb ik online besteld en daarna vervangen. Het espressoapparaat wordt nog steeds gebruikt. 

Door het zoeken naar advies op het internet kwam ik onder andere informatie over Repair Café International tegen. Opgericht door Martine Postma die in Amsterdam-West het eerste Repair Café startte in oktober 2009. Klik hier voor meer informatie.
Repair Café International biedt professionele ondersteuning. Hier heb ik gebruik van gemaakt. Ook zocht ik contact met Repair Cafés in mijn buurt. Natuurlijk wilde ik geen concurrent worden maar een aanvulling. De volgende stap was op zoek gaan naar een locatie. Ik kwam terecht bij Salon Jeltje in de Eerste Helmersstraat. Daar konden wij 1 keer per maand terecht op de vrijdagavond. Een ruime, mooie locatie.   

Het begin was er, nu nog vrijwilligers. Ik had verwacht dat het zoeken naar vrijwilligers wel eens lastig kon zijn. Maar niets bleek minder waar. De buren en kennissen die ik benaderde, reageerden positief en enthousiast. Ze wilden graag meewerken als vrijwilliger aan dit project. De meeste reparaties betreffen elektrische keukenapparaten, maar ook lampen, audioapparaten en fietsen. Maar de mensen kunnen voor veel meer bij ons terecht, zoals kleding en textiel herstellen, sokken stoppen, speelgoed en houtbewerking.  

Ik heb het repareren van huis uit meegekregen. We gooien tegenwoordig zoveel dingen weg, die nog goed te repareren zijn. Ook de reparatiekennis verdwijnt snel. Bij Repair Cafés kun je meekijken en leren hoe je iets kunt repareren. Het is heel leuk om te doen, oplossen van problemen en zo mensen weer blij te maken. Soms kun je door een simpele handeling al iets repareren, zoals een snoertje vastzetten, iets ontkalken of een batterij vervangen.  

Er is op de repair avond ook een gastvrouw aanwezig. Tijdens het wachten, of gewoon omdat je het leuk vindt, kun je bij haar terecht voor een kopje koffie/thee met iets lekkers erbij en een praatje. Het Repair Café heeft dus ook een sociale functie.  

Repair Café Jeltje is de hele zomer open. 

Repair Café Jeltje vindt plaats in Buurtsalon Jeltje
Eerste Helmersstraat 106-N 1054 EG Amsterdam 
Elke eerste vrijdag van de maand, van 19 – 22 uur 

De volgende keer is vrijdag 5 augustus