yvonne (1)

We zitten in het gezellige en kleurrijke kantoor van Voor Elkaar In West in de Baffinstraat in de Baarsjes. Yvonne Liefhebber vertelt over haar werk als vrijwilligerscoördinator en wat ze hier zo bijzonder aan vindt.

Yvonne is het eerste aanspreekpunt voor alle vrijwilligers die verbonden zijn aan de organisatie. In haar rol als vrijwilligerscoördinator begeleidt ze de vrijwilligers op het kantoor en staat ze klaar als zij vragen hebben. Daarnaast onderhoudt ze contacten met collega’s uit het welzijnswerk en de buurtteams en zorgt ze dat de kantoorvrijwilligers op de hoogte zijn van de sociale kaart. Ook is het haar taak om voor een gezellige werkplek te zorgen. Daar valt het beheer van de kantoorruimte onder, maar ook het creëren van een goede sfeer en het organiseren van activiteiten voor het team. Ze werkt nauw samen met Lize Kelderman die onder andere verantwoordelijk is voor de communicatie van Voor Elkaar In West.

Kun je ons wat meer vertellen over jouw achtergrond en opleiding?
“Ik heb ooit de Sociale Academie gedaan, zoals die toen nog heette. Het eerste jaar moest je een snuffelstage doen en toen heb ik tienerwerk in een buurthuis gedaan. Mijn opleiding heb ik afgerond met een specialisatie in alternatieve hulpverlening aan jongeren. Vraag me niet precies wat het betekent, maar we vonden het toen heel stoer! Het is een beetje de oude tijd”, vertelt ze lachend. “Tijdens mijn laatste jaar ging ik eens kijken wat er allemaal voor werk was. Het buurthuis De Egelantier in de Jordaan zocht een tienerwerker. Ik heb een briefje geschreven en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek waar twaalf mensen aan tafel zaten. Ze hadden ook vier tieners gevraagd, dat vond ik heel leuk. Daar zaten we met een fles cola en chips. Er waren ook mensen van de buurtraad en één man had een hele grote hond meegenomen. Die ging op mijn voeten liggen zodat ik niet meer kon bewegen. Ik vond het heel gezellig, maar had weinig verwachtingen. Het was mijn eerste sollicitatie, ik zat nog op school. Daar ben ik aangenomen! Ik heb er anderhalf jaar gewerkt tot het buurthuis gesloten werd. We hebben nog een heel groot afscheidsfeest georganiseerd en het hele buurthuis op zijn kop gezet.”

Tot haar 34ste heeft Yvonne jeugdwerk gedaan. “Toen vond ik het wel genoeg met die jochies en die meisjes en kende ik alle trucs”, lacht ze. Daarna is ze leidinggevende geworden van een buurthuis en speeltuin in de Pijp en heeft ze veel projectmatig werk gedaan binnen het welzijnswerk.

Hoe ben je bij Voor Elkaar in West (VEIW) terechtgekomen en wat motiveerde je om als vrijwilligerscoördinator te werken?
“Ik zag deze vacature langs komen. De plek, Oud West, leek mij heel leuk. VEIW zat toen nog in de Klinker. Ik heb hier om de hoek gewoond en ben hier eigenlijk opgegroeid. Ik woon inmiddels in Nieuw Sloten. Dat is prettig wonen, maar echt gezellig is het niet! Dus ik vond het erg leuk om in deze wijk te werken, maar ook de functie sprak me erg aan. Het is een wat andere dienstverlening dan ik tot dan toe had gedaan, maar ik kon mijn ervaring wel goed gebruiken. Hiervoor werkte ik met veel verschillende partijen en was het mijn taak om te ondersteunen. Ik vond dat te hectisch. Mijn hele leven heb ik heel onregelmatig gewerkt, in de weekenden, met kerst en Oud en Nieuw. Ik vind het wel fijn om een keer een wat rustiger functie te hebben. De dienstverlening vind ik ook heel leuk; het idee dat bewoners elkaar helpen. In het buurthuis probeer je dat ook wel, maar daar gebeurt het minder. Hier is er een systeem en is het goed georganiseerd.”

Wat vind je het leukst aan het werken als vrijwilligerscoördinator bij Voor Elkaar In West?
“Met mensen werken vind ik heel leuk, hier doe je niet anders. Het leukste vind ik het omgaan met de vrijwilligers en het puzzelen en matchen. Welke vrijwilliger zou bij deze hulpvraag passen? Ook vind ik het heel leuk om met de kantoorvrijwilligers een hecht team te vormen. Daar ligt voor mij altijd een opdracht: hoe kan het nog gezelliger en beter samen? Een andere uitdaging is om steeds voldoende vrijwilligers te werven. De intakegesprekken met allerlei soorten vrijwilligers vind ik heel erg boeiend. Ik spreek zoveel mensen!”

Heb je een bijzonder verhaal over een match die jullie hebben gemaakt?
“Er gebeurt hier elke dag wat! In coronatijd hadden we iemand die voor ons tot Allah ging bidden als dank dat wij haar hadden geholpen. Ze belde om dat te vertellen. Dat is erg bijzonder. Een ander mooi verhaal is van Hans. Hans was een hele handige klusvrijwilliger die vaak werd gevraagd door klanten. Hij wilde er nooit iets voor hebben. Toen hij een keer thuis kwam en zijn gereedschapskist open deed, lag er een halfbevroren kip in! Die had de klant in zijn tas gepropt.” Yvonne lacht en vertelt dat ze het ook erg bijzonder vindt als maatjescontacten zich ontwikkelen tot echte vriendschappen. “Er is nu een jonge meid en een oudere dame die gezellig bij elkaar op de thee komen en naar elkaars verjaardagen gaan. Wat ik ook een leuk voorbeeld vond was van onze vrijwilliger Marco. Hij was gematcht met een oudere dame die niet zo goed kon lopen. Ze gingen een stukje lopen, maar ze was wel klaar met die wandeling. Ze wilde heel graag bij hem achterop de fiets. Marco had geen geschikte fiets en heeft toen de fiets van mijn vriend geleend. Hij is met haar achterop door de wijk gefietst, zodat haar leefwereld weer wat werd vergroot. Daar smul ik van!”

Hoe is Voor Elkaar In West veranderd in de loop der jaren?
“Toen ik erbij kwam bestond het net een jaar. Sindsdien is het aantal vrijwilligers verdubbeld. Er waren toen zo’n zeventig vrijwilligers, grotendeels vijftigplussers die niet meer werkten. Door corona is dat echt veranderd. Heel veel jonge mensen die thuis werkten zijn vrijwilliger geworden. Soms hebben mensen maar een paar maanden de tijd. Daardoor is het werk dynamischer geworden en heb je meer intakegesprekken en uitzwaaimomenten.” Yvonne vertelt dat ze ook onofficieel re-integratieplekken biedt op kantoor. Nu er in het huidige kantoor meer werkplekken zijn, kunnen mensen daar in eigen tempo een bijdrage leveren en dingen weer een beetje op de rit krijgen. “Wij profiteren daar ook van, want dat zijn vaak heel hoogopgeleide mensen, die we anders nooit krijgen, omdat we geen geld hebben om die te betalen. Dus het mes snijdt aan twee kanten. Ik kan ervan genieten dat het ons lukt om dat te bieden.”

Wat is de meerwaarde van vrijwilligerswerk en wat voor bijdrage levert Voor Elkaar In West volgens jou aan de stad?
“Samen met andere organisaties levert VEIW een grote bijdrage aan de stad. Wij zorgen ervoor dat mensen op een veilige en leuke manier nog zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Ik bedoel, vroeger had je de bejaardenhuizen. Die zijn er niet meer, dus het is fijn als mensen naar elkaar omkijken.”

Yvonne vertelt dat ze merkt dat het mensen goed doet om vrijwilligerswerk te doen: “Het leuke is dat je vrijwilligers een goed gevoel kunt geven. Die vinden het mooi om iets voor een ander te doen en wij organiseren dat. Er zijn mensen die tijdelijk niet kunnen werken en wel nuttig bezig willen zijn. Voor ouderen is het een leuke invulling van hun pensionado tijd. Maar ook voor jongere mensen is het heel waardevol. Je kan ze kennis laten maken met hun eigen stad en buren. Vaak zijn het heel hoogopgeleide jongeren die uit een ander milieu komen. Die zien dan een andere kant van de stad en vinden het fijn om een ander te kunnen helpen.”

Wat zou je nog graag willen bereiken als vrijwilligerscoördinator bij Voor Elkaar In West?
“Ik zou meer diensten willen ontwikkelen. Ik merk dat we nu niet iedereen kunnen helpen. We worden bijvoorbeeld veel gevraagd voor hulp bij verhuizen. Ook worden we door de buurtteams benaderd voor complexere vragen. Bij die klanten is nog niet duidelijk wat er nodig is. Daar zouden we een vrijwilliger op af kunnen sturen om samen een plan van aanpak te gaan maken. Dat is ingewikkeld en je moet goed nadenken wat je wel of niet van een vrijwilliger kan vragen. Het hele boodschappenverhaal is ook een dingetje. De huishoudelijke hulp mag het niet meer doen en Lokaal & Sociaal (een boodschappenservice voor vijfenzestigplussers, red.) is gesloten. Daar zit je dan als invalide... Je hebt nooit geleerd om met een mobiel om te gaan en daarmee te betalen. Daar kunnen we een grote inhaalslag maken. Ik zou daar nog wel een dienst omheen willen bedenken, maar dat moet wel in samenwerking met de gemeente.”

Wat ligt er in de toekomst van Voor Elkaar in West?
“We gaan weer op zoek naar een nieuw kantoorpand, omdat de huur hier te duur is geworden. We hopen ergens in een Huis van de Wijk een ruimte te kunnen huren. De tweede grote uitdaging is dat we bezig zijn met een nieuw registratiesysteem. Dat staat op de rit voor het einde van dit jaar. Dat wordt een megaoperatie!”