Noor
Noor-1

Onze kantoormedewerker Noor Karpe heeft 27 jaar bij Combiwel gewerkt. Lange tijd werkte ze in de pedagogische hoek als Ouder- en Kind Adviseur en Coördinator van het Opvoedpunt. Begin 2019 is ze bij Voor Elkaar In West gekomen nadat ze de toenmalige vrijwilligerscoördinator op de Talentenbeurs had ontmoet. Ze heeft verschillende soorten vrijwilligerswerk uitgeprobeerd, van buurthuis tot theatergroep, maar voelde zich het meest thuis bij Voor Elkaar In West.

Als kantoormedewerker houdt Noor zich bezig met het koppelen van vragen uit de buurt aan vrijwilligers. Noor probeert de juiste match te vinden door te kijken welke vrijwilliger goed zou passen bij de vraag en wie er beschikbaar zijn. Ze beantwoordt telefoontjes en mails en belt klanten en vrijwilligers om te controleren of alles goed loopt. Als er een spoedgeval is, gaat dit natuurlijk voor! Noor werkt gemiddeld twee dagdelen per week op kantoor, de rest van haar tijd heeft ze het druk met haar sociale activiteiten en hobby’s zoals Engelse les, koor, gym.

Eén van de leukste dingen aan het werk vindt Noor haar collega’s. “Het team is heel erg leuk en gezellig, altijd geweest. Het is een hecht team en we doen leuke dingen met elkaar, zoals afgelopen Sinterklaas.” Ook de combinatie van kantoorwerk en het contact met de klanten en vrijwilligers spreekt Noor aan. In de laatste jaren van haar carrière heeft ze ontdekt dat ze administratie heel leuk vindt. Ook maakt ze graag een babbeltje met mensen. Vooral het contact met de vrijwilligers vindt ze bijzonder. Ze zegt hierover: “Ik vind het leuk om met vrijwilligers te kletsen om te horen hoe de dingen gaan en hoe het contact met de klant loopt. Op bepaalde mensen kan je altijd rekenen, die hebben een hart van goud. Heerlijk dat dat soort mensen er zijn. Mensen die niet terugdeinzen voor iets ingewikkelds. En anderen hebben een druk leven en proberen toch de tijd te maken om andere mensen te helpen. Mooi om mee te maken. Je hebt het niet in de gaten, maar er zijn maatjescontacten die al jaren lopen. ”

Soms krijgt Noor een ingewikkelde klant aan de lijn. Toen ze net begon bij Voor Elkaar In West, heeft ze een aantal cursussen gedaan bij de Vrijwilligersacademie over het contact met klanten. Hierdoor heeft ze ermee leren omgaan en kan ze soms wat tegengas geven. Hoewel ze graag mensen helpt, vindt ze het wel prettig dat het contact over de telefoon verloopt. Hierdoor blijft er wat afstand en is het niet te confronterend: “Ik vind het wel fijn dat je een beetje op afstand bent. Ik hoor op het nieuws dat mensen van het Leger des Heils langs daklozen gaan, dat past niet echt bij mij. Ik vind het mooi om op zo’n manier te helpen.”

Noor denkt dat het werk van Voor Elkaar In West belangrijk is, omdat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat is iets wat zij vaak graag willen. Ook kunnen mensen zonder financiële middelen toegang krijgen tot hulp. Voor vrijwilligers kan het ook goed zijn, omdat zij er voldoening uit kunnen halen. “Je kan iets doen waardoor je je nuttig voelt en in een structuur blijft als je ziek of gepensioneerd bent. Soms zeggen bekenden tegen mij dat het eigenlijk de taak van de gemeente zou moeten zijn om dit soort werk te doen en dat je meewerkt aan een slecht beleid. Maar ik denk dat het niet zo zwart-wit is en dat we een mooie bijdrage leveren.”