Arvaring van een vrijwilliger

Tindja (64 jaar) was sociaal maatje voor mw B. (87 jaar). Mw B. is begin juni 2021 overleden.   

Tindja is sinds juni 2018 vrijwilliger bij Voor Elkaar in West (VEIW). Op tv had zij gezien dat er in Nederland veel eenzame mensen zijn. Zij had hier geen idee van ‘je bent druk met je eigen leven en bezigheden, ik heb er nooit bij stilgestaan dat er zoveel eenzame mensen zijn, hier schrok ik van’.  Daarom heeft ze zich opgegeven als sociaal maatje bij VEIW. ‘Sinds maart 2020 was ik sociaal maatje van mw B’. ‘Elke dinsdag hadden wij contact, bij mooi weer gingen we buiten wandelen. Bij slecht weer samen tv kijken en het nieuws bespreken’.  Mw B. was heel actief en breed geïnteresseerd, ze ging naar De Boeg en deed nog aan sport. Ze was nog goed ter been en hield van buiten zijn. Mw B. had het zwaar tijdens coronatijd, sporten mocht niet meer, als ze naar buiten keek was het stil op straat, winkels waren dicht, ze voelde zich erg eenzaam.   

De laatste weken ging het niet goed met haar. Ze veranderde: zag er moe uit, sliep slecht, haar been was opgezet. Tindja probeerde haar telefonisch te contacten,  echter niemand nam op. Daarom fietste ze langs het huis en belde aan. De zoon deed open en vertelde dat zijn moeder in het ziekenhuis was opgenomen. Helaas een paar weken later was mw overleden. Tindja was erg verdrietig en kan er nog om huilen als ze langs het huis van mw B. fietst.  

Mw B. had in april nog telefonisch contact gehad met VEIW. Tijdens dit gesprek gaf ze aan erg blij te zijn met haar sociale maatje Tindja, maar dat het jammer is dat de winkels dicht zijn zodat ze alleen nog maar kunnen wandelen.  Helaas kon ze niet meer naar buiten met harde wind, want dan kon ze zich niet meer staande houden en viel ze om.  

Tindja:  ‘Sociaal maatje zijn vind ik erg leuk’, ik wil graag weer aan een oudere mevrouw gekoppeld worden’.