Interview met vrijwilliger Marcel Duiverman, 52 jaar

Marcel Duiverman

Wat doe je als vrijwilligerswerk bij Voor Elkaar in West (VEIW)?
Bij VEIW help ik een oudere dame met de administratie, dit doe ik graag. Ik ervaar dat mijn cliënt het heel fijn vindt dat iemand haar administratie bijhoudt. Het bleek bijvoorbeeld dat mevrouw al ruim een jaar maandelijks 15 euro betaalt voor een mobiel abonnement, dat zij niet gebruikt. Dat hebben we natuurlijk opgelost en dat scheelt een boel geld! Ik ben dit werk gaan doen omdat ik graag mensen help.

Wat is het gekste/leukste/droevigste dat je ooit meegemaakt hebt?
Kinderen kunnen hard zijn. Ik ben erg gepest vroeger omdat ik anders was als de rest. Het opvallende was dat dit pestgedrag stopte op het moment dat ik er om lachte. Blijkbaar vinden kinderen die pesten het fijn om de ander gekwetst te zien worden. Deze nieuwsbrief is te kort om hier verder op in te gaan, maar tot op de dag van vandaag belemmert deze ervaring mij in de keuzes die ik maak. Dat is misschien droevig, maar dat neem je met je mee en maakt je tot wie je bent. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat ik graag mensen help bij VEIW, omdat deze in een wat kwetsbare situatie zitten!

Hoe ziet jouw werkzame leven eruit?
Ik heb lang bij een bank gewerkt en aansluitend bij Centram Schuldhulp. Via vrijwilligerswerk bij het Odensehuis kwam ik in contact met cliënten met dementie. Ik heb nu betaald werk in de ouderenzorg bij Home Instead. Zij leveren aanvullende diensten aan nog thuiswonende mensen die minder mobiel zijn of mensen met beginnende dementie. Ik wandel bijvoorbeeld met ze, trek steunkousen aan en doe boodschappen. Min of meer wat VEIW doet, maar dan betaald. Daarnaast werk ik ook nog voor Holland Festival op plekken als de Gashouder in het Westerpark en Het Hem in Zaandam of broedplaats de School.

Wat zijn jouw ambities?
Mijn creativiteit verder ontplooien en evenementen organiseren nu het weer kan.

Wat is jouw specialisatie?
Ondanks mijn lange ervaring in de Financiële Dienstverlening, ben ik eigenlijk heel creatief (bedenken van concepten). Daarnaast ben ik administratief goed onderlegd.  En natuurlijk ben ik door mijn huidige werkzaamheden tevens gespecialiseerd in zorg voor ouderen met dementie.

Wat zijn je hobby’s?
Lezen. Ik wil nog graag de 100 beste klassiekers lezen. Daarvan heb ik er zo’n 40 gelezen. Ook houd ik heel erg veel van reizen en wil zoveel mogelijk van de wereld zien.

Wie bewonder je enorm en waarom?
Paul Verhoeven is een geweldige filmmaker. Hij maakte goede films en soms een flop die dan uiteindelijk toch een cult movie werd. Dat vind ik knap, dat hij die vooruitziende blik had/heeft. Zo heb ik laatst weer eens Elle gezien. Prachtig!

Waar kun je niet tegen?
Arrogantie staat met stip op nummer 1. Mijn motto: respect voor elkaar!

Als je de loterij zou winnen, wat zou je dan als eerste doen?
Vrij van verplichtingen raken en een wereldreis gaan maken. Tijdens die reis kan ik dan gaan nadenken wat ik met dat geld ga doen. Bijvoorbeeld een landhuis of een klein chateau kopen in Italië of Zuid-Frankrijk en daar een B&B in vestigen.

Wat is jouw favoriete film, vakantieland, muziek en lievelingseten?
Ik hou van het genre dystopische films (rampen- oorlogfilms), zoals 1984 van Orson Welles. Als vakantieland staat India met stip op 1: zo anders, fascinerend en kleurrijk. In muziekkeuze ben ik divers: van Abba tot ZZ-Top.
Ik ben dol op Fish Amok: zachte viscurry uit Cambodja.