Niet pluis gevoel?

Regelmatig spreken wij een vrijwilliger in het veld over hoe het contact verloopt met de bewoner of maatje, waar hij of zij mee gematcht is. Meestal loopt het goed, en af en toe krijgen we meldingen of signaleringen. Het kan daarbij om diverse zaken gaan; een mevrouw die erg vereenzaamt, een bewoner die meer hulp nodig heeft of zoals laatst, oneigenlijk gebruik van een klusvrijwilliger van Voor Elkaar in West. In dit geval nam vrijwilliger H. zelf contact met ons.

H. is sinds begin 2020 vrijwilliger bij Voor Elkaar in West. Deze zomer kwam hij bij een mevrouw een plafondlamp ophangen. De familie was net verhuisd en het huis stond vol met nieuwe dure designspullen. Dit klopt niet, dacht H. Voor deze doelgroep is Voor Elkaar in West niet bedoeld. Als dit gezin zoveel geld uit kan geven aan nieuwe spullen, dan kunnen ze ook een klusser betalen. En dat klopt, onze vrijwilligers doen alleen klussen voor bewoners in West met weinig budget en netwerk. Dit was H. helaas al vaker overkomen maar hoe goed we op de front-office bij een klusvraag ook uitvragen of mensen budget hebben, we kunnen niet altijd voorkomen dat bewoners die er geen recht op hebben, gebruik maken van onze diensten.

Toen de vrouw des huizes H. daarna vroeg of hij ook de splinternieuwe koel-vriescombinatie op de aan-en afvoer van water kon aansluiten, bedankte H. vriendelijk en zei dat dit soort klussen niet door vrijwilligers gedaan worden. Voor nog wat andere extra klusjes die ze hem vroeg, raadde H. haar aan die opnieuw aan te melden bij de front-office, want hij was alleen voor deze ene klus gevraagd. Dit is ook de manier waarop Voor Elkaar in West werkt. Zo voorkomen wij dat vrijwilligers die voor één klusje komen, ter plekke allerlei andere klussen opgedragen krijgen.

Is het jou als vrijwilliger ook eens overkomen? We stellen het op prijs als je dit bij ons meldt. Maar ook als het gaat om een ander niet-pluis gevoel, zoals de fysieke of mentale gezondheid van degene waar je langs gaat, horen wij dat graag. En als je een ervaring wilt delen of je hart wilt luchten, maak dan een afspraak met een van onze coördinatoren. Wij hebben korte lijnen met andere hulp- en zorgorganisaties en collega’s, waar we oplossingen mee kunnen zoeken.