Mantelzorg – zorgen voor een ander kan best pittig zijn!

Mantelzorg in Amsterdam is werk van grote betekenis. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Je zorgt voor een hulpbehoevende naaste of stadsgenoot. Als mantelzorger komt er veel op je af en draag je een grote verantwoordelijkheid. Wanneer de mantelzorg grote invloed op je eigen leven krijgt, kun je ondersteuning krijgen van Buurtteam Amsterdam. Samen met jou kijken zij naar wat je nodig hebt.

Hulp bij mantelzorg? Buurtteam Amsterdam helpt.

Vind een Buurtteam bij u in de buurt

Mantelzorg in Amsterdam: wat is het?

Mantelzorg is zorg die je verleent wanneer een geliefde of naaste hulpbehoevend is. Denk hierbij een chronische ziekte of aandoeningen of een beperking. Een mantelzorger kan ook ondersteuning bieden aan ouderen of kwetsbaren die bepaalde zaken niet meer zelf kunnen doen. Als mantelzorger draag je een grote verantwoordelijkheid en doe je heel dankbaar werk. Naar schattig is negen procent van de inwoners van Amsterdam een mantelzorger. Dat zijn 57.000 mantelzorgers. Landelijk is zo’n veertien procent van de Nederlanders mantelzorger. De reden dat het percentage mantelzorg in Amsterdam een stuk lager ligt dan in de rest van het land is te herleiden naar het feit dat de stad Amsterdam relatief veel jongeren heeft (Bron: Mantelzorg in Beeld, Gezondheidsmonitor GGD 2021). Vaak hebben mensen op latere leeftijd pas baat bij mantelzorg.
Mantelzorg is meestal voor een langere tijd. De zorg die je levert kan in allerlei vormen zijn: van een boodschap doen voor een oudere tot aan intensieve zorg voor iemand die chronisch ziek is. Deze zorg verleen je, wanneer dit mogelijk is, naast je betaalde baan en gezinsleven. Als dit niet meer te combineren valt, kun je tijdelijk je werk stoppen. Op deze manier kun je je volledig focussen op de mantelzorg.

Vrijwilligers van Voor Elkaar in West ontlasten vaak de vaste mantelzorgers met kleine klusjes, een maatje zijn of tijdelijk de boodschappen te doen.

Maak kennis met andere mantelzorgers
Kom naar de Filmavond in de Horizon, speciaal voor diegene die zorgen voor een ander. Je wordt ontvangen door een gastvrouw met hapjes en drankjes en als je wilt kun je na de film meedoen aan een kringgesprek. Even je zorgen delen, je verhaal kwijt kunnen aan mensen die het echt snappen. Deze filmavonden worden georganiseerd door het Buurtteam.

De Filmavonden in Huis van de Wijk de Horizon zijn op;

> iedere tweede woensdag van de maand
> 18.30 – 21.00 uur

Data in 2023;
12 juli
9 augustus
13 september
11 oktober
8 november
13 december

Het adres is;
Hembrugstraat 156
1013 xc
Amsterdam
op de 1ste etage