Mentaal fitter – Wat maakt mij mentaal fit?

Mijn naam is Judith Pot. Sinds juni 2021 ben ik buurtwerker in de Baarsjes bij Combiwel. Ik houd mij vooral bezig met de thema’s: groen & duurzaamheid, ouderen en eenzaamheid.

“Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan….”, kent u het liedje van Herman van Veen? Zo ging het bij mij altijd: vanuit werk snel naar de sportles en van eten met vrienden naar een verjaardag van m’n zus. Mijn agenda was voor de coronatijd altijd stampvol en eerlijk gezegd vond ik het heerlijk. Door corona en vooral de harde lockdowns was dat ineens over. Geen horecabezoekjes, geen uitjes met vrienden en zelfs familie zag ik niet meer live maar via facetime. Daar zat ik dan, samen met mijn vriend thuis op de bank…. Dat was echt wennen, maar het heeft mij ook veel inzichten gebracht.

Zo had ik bedacht dat het een perfecte tijd was om nieuwe hobby’s uit te proberen. Elke week was het weer raak: brood bakken, kleien, macramé, online gitaarles, Arabisch leren, taarten bakken en zelfs heb ik geprobeerd te skateboarden. Alles beter dan maar thuis op de bank zitten en eeuwig rondjes lopen door mijn eigen buurt. Ook sportte ik veel thuis om een beetje fit te blijven. Ondertussen vult de agenda zich weer behoorlijk, maar probeer ik wel momenten vrij te houden en ook nieuwe dingen te blijven doen. Zo ben ik tegenwoordig vrijwilliger bij de VoorleesExpress waar ik een meisje van 4 jaar met een taalachterstand voorlees en sta ik achter de bar van een poppodium.

Omdat ik recent ben verhuisd van Amsterdam naar Hilversum zit ik elke dag in de trein. Een goed moment om niet mijn telefoon te pakken en te scrollen, maar een puzzel te maken! Ook nog eens een goede breintraining De balans vinden (en houden) tussen sociale contacten, sporten, gezonde voeding en vrijwilligerswerk houdt mij mentaal fit!


Wilt u een nieuwe activiteit proberen, maar u weet niet zo goed wat? Loop gerust binnen bij een Huis van de Wijk! En heeft u al gehoord van de maand van de verbinding? Een maand lang worden er talloze activiteiten georganiseerd om andere bewoners te ontmoeten en samen iets te doen. Kijk op https://westverbindt.nl/ voor alle activiteiten door heel Amsterdam West.

Graag tot snel! Ik geef graag het stokje van ‘Mentaal Fitter’ door aan Abdellah, onze stagiair van Combiwel Buurtwerk in de Baarsjes. Hij studeert Social Work aan de HvA en zit in zijn derde jaar.