sybo2

In januari 2018 begon Sybo als kantoorvrijwilliger bij Voor Elkaar in West (VEIW). Via de talentenbeurs kwam hij bij onze vrijwilligersorganisatie terecht. Om vrijwilligerswerk te doen, waren een paar dingen belangrijk voor Sybo: “Ik zocht iets in mijn buurt en wil graag werken voor mensen. Ik heb in het verleden Sociaal Academie gedaan, helaas was er toen geen werk in en ben ik gaan koken”. 

 “Dat VEIW in Woonzorgcentrum De Klinker zat had voor mij een voordeel. Ik heb een fascinatie voor De Klinker, dit verzorgingshuis staat midden in het leven, ligt vlakbij de Ten Cate Markt en het heeft een grote Surinaamse gemeenschap. Ik wilde de verhalen ontdekken, die zich binnen de muren van dit verzorgingshuis afspeelden”. 

“Ruim twee jaar geleden is VEIW verhuisd naar de Baffinstraat en volgend jaar gaan we weer verhuizen, maar dat is okay. Ik vind de opzet van VEIW fijn. Kleinschalig en direct contact met de klant”.  

Bij VEIW begint Sybo zijn dag met koffie en een koekje, een fijne start. Dan koppelt hij vrijwilligers aan hulpvragers, via telefoon of e-mail. Hij checkt ook de digitale dossiers, zorgt dat alles klopt en taken zijn afgerond. Voor de gemeentelijke rapportage zorgt hij dat alle gegevens juist zijn. Maar hoe goed het systeem ook is, menselijke betrokkenheid blijft noodzakelijk. "Gegevens invullen blijft mensenwerk," benadrukt Sybo. 

De telefoon brengt soms verwarring, deelt Sybo. “Mensen denken dat we een bedrijf zijn dat orders uitvoert. Maar we zijn een vrijwilligersorganisatie en afhankelijk van beschikbaarheid van de vrijwilligers. Als gesprekken verhit raken, blijf ik rustig. Mijn doel? Duidelijk maken wie we zijn en hoe we werken. Het is uitdagend, maar het geeft voldoening als begrip ontstaat. Een gesprek eindigt het best, wanneer begrip aan beide kanten is”. 

Buiten zijn toewijding aan VEIW leeft Sybo een kleurrijk leven. Als huisman besteedt hij zorg aan het huishouden, koestert zijn liefde voor koken en omarmt de geneugten van het leven. Zijn dagen zijn gevuld met muziekoptredens, evenementen, en het verkennen van wat de wereld te bieden heeft. 

Maar ook is hij mantelzorger voor een oude klant van zijn voormalige snackbar. Hun relatie begon uit een behoefte aan hulp na een moeilijke periode, maar het groeide uit tot een vriendschap, die de tand des tijds heeft doorstaan. Dit belichaamt zijn vastberadenheid om er te zijn voor anderen. 

"De wereld heeft behoefte aan meer begrip en zorg voor elkaar," benadrukt Sybo. Hij voelt een voldoening in het helpen van mensen die hulp nodig hebben via VEIW. Zijn betrokkenheid bij anderen vormt de kern van zijn bestaan.