Het klikte meteen tussen maatjes Marjon en Peter uit West
Bron: De Westkrant, Amsterdam, 27-05-22 – door Lotje Krouwel
Aan tafel in het ontbijt- en lunchcafé Local Hero vertelt Marjon (60) met veel passie over de geschiedenis en veranderingen in de wijk. Over de tijd waarin de Jan Evertsenstraat nog geteisterd werd door criminaliteit, over hoe jammer het is dat sommige van haar favoriete restaurants en winkels zijn verdwenen, maar ook over de horeca en speciaalzaken die de buurt de afgelopen jaren rijker is geworden.
Het gesprek geeft een inkijkje in haar wekelijkse afspraak op zaterdagmiddag met Peter (54). Marjon en Peter zijn geen buren die elke week met elkaar op de koffie gaan, maar zijn als maatjes aan elkaar gekoppeld door vrijwilligersorganisatie Voor Elkaar in West.
Eenzaamheid
“Er zitten een heleboel mensen alleen op driehoog in Amsterdam, en dat realiseren veel mensen zich niet”, legt Peter uit. Net als vele anderen had Marjon last van de eenzaamheid die werd veroorzaakt door de pandemie. Daarnaast kwam zij door verschillende lichamelijke ongemakken nog maar weinig buiten. Om in contact en beweging te blijven ging Marjon bij vrijwilligersorganisaties op zoek naar iemand om af en toe leuke dingen te doen. In oktober werd zij na een korte bemiddeling door Voor Elkaar in West voorgesteld aan Peter.
Sociale contacten
Peter woont sinds negen jaar in de Erasmusparkbuurt en is actief als ondernemerscoach op het gebied van gezondheidszorg. Hij is gesteld op sociale contacten en werd zich door het vele thuiszitten in de coronatijd meer bewust van zijn omgeving. Door een artikel in de WhatsApp groep van zijn buurt besloot hij zich aan te melden als vrijwilliger bij Voor Elkaar in West.
Koffiedrinken
Sinds de eerste ontmoeting in oktober gaan ze er bijna elke zaterdagmiddag samen op uit om een wandeling te maken door de buurt. Ze stappen dan vaak ook een winkel of café binnen. Dan gaan zij bijvoorbeeld brood halen bij Fort Negen, lunchen bij Hannah’s of een kop koffie drinken op het Mercatorplein.
Vriendschap
Marjon vertelt dat ‘Peter haar een duwtje geeft om haar grenzen te verleggen’ en echt begrip toont voor haar situatie. Volgens haar ‘klikte het meteen’, hebben ze weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen en is er een vriendschap ontstaan. Dankzij het wekelijkse contact en de vele wandelingen door West is Marjon er fysiek op vooruitgegaan en gaat zij ook zonder Peter nu wat makkelijker de deur uit. Als zij nu bijvoorbeeld een keertje naar de tandarts of huisarts moet, maakt zij er een uitje van door ergens koffie te halen of even een winkel in te duiken.
Buurthistorie
Ook Peter beleeft veel plezier aan het contact. Marjon is een geboren Amsterdamse en heeft in de afgelopen 40 jaar op verschillende plekken in de buurt gewoond. Tijdens de wandelingen weet Marjon dan ook veel te vertellen over oude gebouwen en buurthistorie. Peter vindt het leuk om daar meer over te leren. Het is gezellig, ze doen allebei nieuwe ervaringen op, leren over de stad en bouwen begrip op voor een ander. Samen hebben ze nog genoeg winkels, straten en buurten te ontdekken. Zo willen ze nog ‘naar de Ten Katemarkt, en ook de Lindenmarkt staat nog op het lijstje’.