Mentaal fitter – Wat maakt mij mentaal fit?

Wat maakt mij mentaal fit?
van: 
Edu Jansing, Directeur Combiwel Buurtwerk, links op de foto.

Veel naar buiten en af en toe naar binnen

Al jaren zet ik mij in voor mijn voetbalclub, DRC in Durgerdam. Het begon bij het coachen van het team van mijn dochter en eindigde in een bestuursfunctie. Eenmaal onderdeel van dat bestuur, realiseerde ik me pas hoe belangrijk alle vrijwilligers voor de vereniging zijn en hoe vanzelfsprekend ik het als lid vond dat alles maar geregeld was.  

Enkele weken geleden was ik als nieuwe directeur van Combiwel Buurtwerk op bezoek in Bos en Lommer bij ons project de Groene Kans, een voedseluitgifte vanuit o.a. Mansvelt. Mijn hart sprong werkelijk open van blijdschap toen ik alle mensen ontmoette die dit project mogelijk maken.

Twee professionals worden wekelijks ondersteund door minimaal 10 vrijwilligers. Ik had de eer met een van hen, Ram, op pad te mogen om overtollig voedsel op te halen bij het Food Center aan de Jan van Galenstraat. Elke week haalt Ram om 7.00 uur een busje bij de verhuur, rijdt hij langs het Food Center, laadt de mooiste groente en fruit in van de kramen waar hij een band mee heeft opgebouwd en brengt het naar ons Huis van De Wijk De Mansvelt in Landlust. Ram vindt het leuk, haalt er voldoening uit, het houdt hem fit door onderdeel te zijn van een team en door een doel te hebben.

Geen vereniging kan zonder vrijwilliger en elke vereniging kampt momenteel met een tekort, een hels dilemma, een helse uitdaging. Het kost tijd en enige moeite, maar ik haal er net als Ram ontzettend veel voldoening en energie uit.

Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar ook ik kom wel eens gesloopt thuis. Wat me dan helpt is een lekkere avondwandeling, of zelf sporten. En om de volgende dag weer opgeladen naar het werk te gaan, zoek ik elke ochtend even de stilte op, bijvoorbeeld door een korte meditatie.

Voor mij is dat de kern van mentaal fit zijn: onderdeel zijn van een groter geheel, een doel hebben, gecombineerd met lekker bewegen en af en toe de stilte opzoeken.