Beter slapen challenge, deel 2

In de vorige nieuwsbrief schreef ik iets over de 1e van 5 challenges om beter te slapen. Deze 1e challenge ging over de slaapkamer (zie onze vorige nieuwsbrief.) Over de 4 volgende challenges ga ik het nu hebben.

Tijdens de 2e challenge was de opdracht om naar mijn gedachten te kijken, wanneer ik niet kan slapen. Ik ga die gedachten dan uitdagen door een aantal vragen te stellen. Of de gedachten waar zijn of ‘helpend’ zijn, om in slaap te komen. Of dat ze negatief of positief zijn. Sommige mensen denken dat ze een bepaalde periode echt moeten slapen. Maar het blijkt te gaan om de kwaliteit ervan. In deze challenges kun je ook een flyer met oefeningen aanvragen uit de cognitieve gedragstherapie, om jouw gedachten ‘helpend’ te maken. Daarnaast kun je een piekertest doen.

De 3e challenge staat in het teken van ‘regelmaat en een slaapritueel’. Het gaat erom dat ik mijn activiteitenniveau afbouw en een slaapritueel invoer. Ik bouw af door 2 uur voor ik ga slapen geen digitale apparaten te gebruiken, liefst ook geen tv. Is dat geen uitdaging! Wat moet je dan doen? Nou, het advies is een boek lezen, in een tijdschrift bladeren of naar muziek luisteren. Voor mij mag een handwerkje ook aan dit rijtje worden toegevoegd ????.

Vervolgens start ik met een slaapritueel; een paar vaste gewoonten die dagelijks uitgevoerd worden voor het slapen gaan. Liefst ook elke avond rond hetzelfde tijdstip. Bijvoorbeeld iets opruimen, een rondje door je huis, verwarming laag, douchen, in bed nog iets lezen… De uitleg voor deze aanpak vindt je in de 3e challenge. Ook kun je daar een ervaringsverhaal lezen.

En dan volgt in de 4e challenge een opdracht over ‘ontspanning’! Door de dag heen hebben we momenten van ontspanning nodig. In deze opdracht breng ik in kaart wat mij ontspant. Er is ook een link naar ontspanningsoefeningen.
Als je al langere tijd problemen met in- en doorslapen hebt, kan het ook zijn dat je spanning voelt bij het naar bed gaan, door je zorgen over het wakker liggen. Wil je eens praten over jouw spanning, dan kun je ook contact opnemen met de hulplijn Mind Korrelatie.

En dan als laatste tip, krijg ik de 5e challenge over ‘Acceptatie’ van de situatie (in dit geval van het wakker liggen). Een prachtige mindfulness oefening die de hele dag uitgevoerd kan worden. Verder staat er een link naar een slaapdagboek, waarmee beter inzicht in slaapproblemen verkregen kan worden. En er is een optie om verhalen te delen.

Voor mij was deze challenge niet helemaal een uitdaging. Ik ben bekend met beperkende gedachten, ontspanningsoefeningen en mindfulness. De uitdaging ligt bij mij vooral in het afbouwen van digitale activiteiten en nog even netflixen voor het slapen gaan. Of misschien af en toe iets kijken dat niet te spannend of te eng is?

Klik hier als je de slaapchallenge ook wil doen.

Lize Kelderman
coördinator Voor Elkaar in West