Afscheid van een maatje bij Nieuw Vredenburgh

Donderdag 16 september waren vrijwilligster Els en een coördinator Voor Elkaar in West aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst van woonzorgcentrum Nieuw Vredenburgh. Els is ruim een jaar maatje van mevrouw M. geweest, die de laatste vier maanden van haar leven in een verzorgingsflat van Nieuw Vredenburgh woonde. Dankzij het kordate optreden van Els is zij daar na een zware periode met veel pijn terechtgekomen. Els bleef haar daar bezoeken.

Els is al jarenlang vrijwilligster bij Voor Elkaar in West. Eind 2019 werd ze gematcht met mevrouw M. ‘We zijn goede vriendinnen geworden’, vertelde Els ons. En ondanks dat M.  herhaaldelijk aangaf niet meer te willen leven, hadden zij en Els vaak enorm veel plezier. ‘Ik zou wel in de gracht willen springen!’ riep M. een keer, waarop Els gevat terug riep:  ‘Dan raad ik je aan het wel s’ nachts te doen, want overdag word je er direct weer uitgevist’. En dan gierden ze van het lachen. Afgelopen jaarwisseling stierf M. aan de gevolgen van Corona en verloor Els daarmee een vriendin.

De herdenkingsbijeenkomst bij Nieuw Vredenburgh werd voor het eerst weer gehouden sinds de corona uitbraak. Het was een aangepaste bijeenkomst, die vier keer werd herhaald met telkens een klein gezelschap. Met een roos ritueel werd afscheid genomen van vierennegentig bewoners die sinds november 2019 zijn overleden. Enkele medewerkers en vrijwilligers hebben de namen van de overledenen op steentjes geschilderd en die zijn uitgereikt aan nabestaanden. Dit project vond plaats met ondersteuning van Happy Stones, een initiatief van het EECO-Osdorp en Combiwel Buurtwerk.

Voor Els waren het emotionele momenten en de bijeenkomst was voor haar een waardige herdenking van haar vroegere maatje.